Változások az adózásban

 

Változások az adózásban

A júniusban elfogadott adótörvény módosítások alapján több változásra is számítani kell augusztus 1-től.

A személyi jövedelemadóról szóló törvényben a következő módosítások történtek:

Kiküldetésnek minősül a hivatali és üzleti utazás, kivéve, ha az munkába járás vagy a munkáltató székhelyére, telephelyére való bejárás.

A sportrendezvény, mint új fogalom lép be az adótörvénybe. Kizárólag sportszervezet, sportszövetség rendezhet sportrendezvényt adómentesen.

Karrier Híd program újraélesztése: a korábban közszférában dolgozók alkalmazása esetén szociális adókedvezmény vehető igénybe ezen belül.

EKÁER vagyis elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben történő változások: a bejelentési kötelezettség augusztus 1-től már nem csak azokra a áruszállításokra vonatkozik, amely útdíjköteles járművel történik, hanem minden olyan szállításra is, amelyeknél a jármű és a szállítmány össztömege meghaladja a 3,5 tonnát. Ezen kívül az adóhatóság által felhelyezett hatósági zárat nem távolíthatja el a fuvarozó mindaddig, ameddig az adóhatóság nem intézkedik ez ügyben. Az egymillió forintos bírság kiszabható arra a fuvarozóra, aki megszegi ezt a szabályt. A fuvarozott áru súlyának valós és bejelentett mennyiségi különbsége miatt is szabhatnak ki bírságot.

Teteje