Nem beszélek zöldségeket!

 

Nem beszélek zöldségeket!

Nem beszélek zöldségeket!
(My afternoons with Margueritte )
francia film
Hang: 5.1 HUN, 5.1 francia
Felirat: magyar, francia

Rendezte: Jean Becker
Szereplők: Gérard Depardieu, Giséle Casadesus, Claire Maurier, Sophie Guillemin

Műfaj: vígjáték-játékfilm
Játékidő: 82 perc
Forgalmazó: Mokép (2010)

Tartalom:

Germain (Gérard Depardieu) amolyan ügyefogyott mackóként, francia Forrest Gump-ként csetlik-botlik az életben, alkalmi munkákból él. Sörözik a haverokkal, gondozza a veteményét, s az anyja házának kertjében lakik egy lerobbant lakókocsiban. Az egykori lassú felfogású, rossz tanuló ma is nehezen tud olvasni, hadilábon áll a szavakkal, a mindennapokat a maga egyszerű módján éli meg.

A szeretettelenségben töltött gyerekkor, a rideg anya által meghatározott felnőtt mindennapok sivársága után Germain csak abban lelheti örömét, hogy napközben a városka parkjában üldögél a padon, és eteti a galambokat.

Itt hozza össze a sors Margueritte-tel (Giséle Casadesus), a törékeny, nyugdíjas tudóssal, aki minden idejét az irodalomnak, a könyveinek és a szavak "hatalmának" szenteli. A két ember szokatlan barátsága észrevétlenül kovácsolódik ott a padon, a galambok közt. Az egyszerű, de szeretetéhes fickó, és a világtól búcsúzó művelt asszony kapcsolata mélységes szereteten, és egy szokatlan, de annál erősebb "anya-fiú" kapcsolaton alapul. Germain szomjazza a tudást és az útmutatást, Margueritte pedig még egyszer, utolszor szeretne valamit átadni a szavak szeretetéből.

Eleinte Margueritte olvas fel a hümmögő, szavakat ízlelgető Germainnek, aki lassan "rákap" a tudás és az olvasás ízére. Ahogy lassan a túlkoros diák horizontja tágul, a férfi élete mind jobbra fordul, s képes lesz értékelni maga körül a pici örömöket is.

Teteje