2015 a fejlesztés európai éve

A fejlesztés európai éve
 

2015 a fejlesztés európai éve

Tudta Ön, hogy mi célt szolgálnak az ún. tematikus évek? Tudta Ön, hogy mióta kerülnek megrendezésre? Hogyan dől el, mi lesz az európai év témája? Érdekességek az európai évekről

Az Európai Bizottság minden évben meghirdet egy ún. tematikus európai évet. 
A legelső európai év 1983-ban, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a kézműipar jegyében került megrendezésre. Az EU azóta minden évben választott egy olyan jól körülhatárolható témát, amellyel kapcsolatban ösztönözni kívánta a vitát és a párbeszédet az európai országok között és azokon belül.
A témára az Európai Bizottság tesz javaslatot, melyet az Európai Parlament és a tagállami kormányok fogadnak el. 2015 a fejlesztés európai éve lett, hiszen 2015-nek különös jelentősége van a fejlesztéspolitika szempontjából.
Ez az első év az ún. európai évek sorában, amelynek középpontjában az Európai Unió külső tevékenysége és globális szerepvállalása áll. Az Európa-szerte működő fejlesztési szervezetek számára a fejlesztés európai éve kivételes lehetőséget kínál arra, hogy reflektorfénybe állítsák, hogyan küzd elkötelezetten az EU a szegénység felszámolásáért világszerte, és hogy minél több európai polgárnak kedvet csináljanak ahhoz, hogy részt vegyenek ebben a munkában. 2015 egyúttal az az év is, amikor lejár a világ országai által 2000-ben elfogadott millenniumi fejlesztési célok teljesítésére kijelölt határidő, és amikor a nemzetközi közösségnek ki kell alakítania a szegénység felszámolását és a fenntartható fejlődés előmozdítását célzó jövőbeli törekvések globális keretrendszerét.

A tematikus éven belül, havonta is kijelölnek ún. prioritásokat. Az idei április az egészségről szól. Az egészség alapvető emberi jog. A nemzetközi közösség által 2000-ben meghatározott millenniumi fejlesztési célok közül – közvetve vagy közvetlenül – több is összefügg az egészséggel. Sok országban azonban csak lassú fejlődés tapasztalható ezen a téren, különösen ami a nők és a gyermekek egészségét illeti. A dolgok tehát nem igazán alakulnak a tervek szerint. Hogyan tudjuk levonni a megfelelő tanulságokat, és megszakítani azt az ördögi kört, amelyben a szegénység egészségromláshoz vezet, a rossz egészségi állapot pedig még mélyebb szegénységet szül? Ezekre a kérdésekre szeretnék a figyelmet irányítani ez év áprilisában.
2015 folyamán szeretnék megértetni az európai polgárokkal az uniós fejlesztéspolitika működését, és bemutatni, milyen jelentős és tartós eredmények születnek az EU által nyújtott fejlesztési támogatásnak köszönhetően.

Néhány érdekes tematikus év a múltból: 1988 a mozi és a televízió európai éve, 2001 a nyelvek európai éve, 2014 pedig a polgárság európai éve volt.
Események, érdekességek ó, információk találhatóak a fejlesztés európai évéről a https://europa.eu/eyd2015/hu weboldalon.
 

Teteje