Bővül a Debrecen Jégcsarnok

 

Bővül a Debrecen Jégcsarnok

Indulhat az építkezés – bővítik a Debrecen Jégcsarnokot

2014 februárjára készülhet el Debrecen legújabb sportlétesítménye, a Derék utcán található Debrecen Jégcsarnok úgynevezett ikercsarnoka, „munkacsarnoka”.A meglévő létesítmény mögé építendő új gyakorolócsarnokföldszinten mért bruttó alapterülete 3112,65 m2, jégpályájának mérete pedig 30x60 méteres lesz, amely jégkorongedzések és -mérkőzések megrendezése mellett alkalmas lesz például rövidpályás gyorskorcsolya-edzések és versenyek megrendezésére is.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: szükségessé vált a csarnok bővítése, hiszen egyrészt a nagyerdei szabadtéri pályát már nem lehetett gazdaságosan üzemeltetni, a jégcsarnokot pedig –több debreceni sportlétesítményhez hasonlóan – kinőtte a város. „–A jelenlegi létesítmény nagyjából 5300 óra jégidőt tud biztosítani, holott az igény sokkal több, 8000-8500 óra lenne.A meglévő épület folytatásával körülbelül 11000-12000 óra közötti jégidőt tudnánk adni”– mondta. A városvezető hozzátette: a többi közt az új csarnoknak is köszönhetően a 2014/2015-ös szezonban már a MOL Ligában indulhat Debrecen jégkorongcsapata. A polgármester elmondta azt is, hogy az új „munkacsarnok” megépítése után parkolók és zöldövezet kialakítását is tervezik, s így –a már meglévő szabadtéri kondiparkkal valamint a két kisméretű szabadtéri pályával együtt – létrejöhet a korábban megálmodott sportközpont a Tócóvölgyben.

Orendi Mihály, a beruházó Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a beruházás finanszírozására összesen 590 millió forint áll rendelkezésre.„Ebből 230 millió forint önrészt Debrecen városa, a fennmaradó összeget, 360 millió forintot pedig TAO-s források bevonásával a beruházó, a 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Sportcentrum Kft. biztosít.” A sportvezető hangsúlyozta azt is, hogy az új csarnokot 6 hónap alatt kell felépítenie a közbeszerzési eljárás során nyertes DH-SzervizKft.-nek.

A jégkészítésben jártas kivitelező cég ügyvezető igazgatója, György Zoltán örömét, s bizakodását fejezte ki a beruházással kapcsolatosan:„Társaságunk körülbelül 15 évig foglalkozott a nagyerdei szabadtéri korcsolyapálya üzemeltetésével, s már nagyon nehéz körülmények között tudtunk ott jeget biztosítani. Itt viszont arra törekszünk, hogy egész évben lehessen ezeket a létesítményeket használni, lehessen korcsolyázni. Ígérem, hogy februárra egy korszerű és hatékonyan, gazdaságosan üzemeltethető létesítményt fogunk átadni Debrecennek”– mondta György Zoltán.

A kiviteli szerződést már aláírták a felek, az építési területen jelenleg tereprendezési munkálatokat végeznek a szakemberek. Az építkezés idejére – amely napokon belül megkezdődhet – a környéken lakók türelmét és megértését kéri az önkormányzat.

A munkacsarnok főbb paraméterei:

 

  • 3112,65 négyzetméter földszinten mért bruttó alapterület
  • 37,2 méter fesztávolságú épület
  • 7 méter játéktér felett mért szabad belmagasság
  • 30×60 méter, összesen 1800 négyzetméter alapterületű szabványos jégpálya
  • kétszintes öltözőblokk 6 öltözőhelyiséggel
  • kiszolgáló helyiségek: hőközpont, gépészeti helyiség, technikusi szoba, raktárak

 

Debreceni Sportcentrum Kft.

 

Teteje