Gyógyteák nyaraláshoz

 

Gyógyteák nyaraláshoz

Gyógyteák nyaraláshoz: mit vigyünk magunkkal?

Végre itt a nyár, mehetünk kirándulni, nyaralni, erdőbe, tópartra, tengerhez. A bikini és a túrabakancs mellé érdemes néhány gyógyteát is elcsomagolni. Gyuri bácsi, a bükki füvesember most elmondja, hogy a melyik gyógynövényt miért nem szabad otthon hagyni.

Ha nagy a meleg: kiváló hűsítő a menta

Bármelyik mentafaj kiváló élvezeti és hűsítő hatású gyógytea is. Ha nem bírjuk a meleget, akkor a legjobb, ha hideg borsmentateát kortyolgatunk. Az elkészült teából önthetünk jégkockatartóba is, így a limonádé is ízesebb és hűvösebb lesz.

Hasmenésre, utazási betegségre: málnalevél, szederlevél

Ha elért minket a fáraó átka és hányós-hasmenéses utazási betegséggel küzdünk, akkor is segít a hideg borsmentatea. Fertőtlenítő tulajdonsága miatt olyan helyeken is nagy hasznát vehetjük, ahol kétes tisztaságú a csapvíz.

Ha nem bírjuk a borsmentát, akkor ihatunk helyette kakukkfüvet is. Erős baktérium-, és gombaölő tulajdonsága miatt mindenféle külső és belső fertőzés (lábgomba, bélféreg) esetén segít. Napi egy csésze kakukkfűtea immunrendszerünk működését is segíti és véd a fertőzésektől. Gyerekeknek is bátran adható.

Egzotikus országokban előfordulhat erős hasmenés, mely hasgörcsökkel jár.  Gondoskodni kell elegendő folyadékpótlásról, fertőtlenítő gyógynövényekről. A málnalevél, szederlevél kitűnő hasfogók, ha baj van, akár napi 3-4 csészével is ihatunk bármelyikből.

Napozás és bőrvédelem: orbáncfűolaj

A vízparton bizony nehéz a napozásnak ellent mondani, de inkább napozzunk okosan: a nap sugarai a reggeli és a délutáni órákban veszélytelenebbek. Ha mégis leégünk, orbáncfűolajjal kenjük be bőrünket, ettől hamar elmúlik a pirosság, megnyugszik a bőr. Az orbáncfű fényérzékenységet okozhat, ezért érdemes inkább este vagy napozás után alkalmazni.

Sebekre, csípésre, húzódásra: körömvirág és fekete nadálytő

Ha túrázni indulunk, akkor jó szolgálatot tehet rovarok ellen a testápolóba kevert levendulaolaj, akinek a bőre bírja, az tömény illóolajat is csepegtethet a bokájára, testhajlatokba.

Mindenféle sebet, gyulladást, kiütést, csípést gyógyít a körömvirág kenőcs. Komolyabb húzódásra, zúzódásra viszont a fekete nadálytőnél nincs jobb. Ebből vigyünk magunkkal egy kis fiolával és ha megtörtént a baj, akkor fele-fele arányban keverjük el bármilyen krémmel, testápolóval és naponta többször is kenegessük az érintett testrészt.

Utazás cukorbetegen

A cukorbetegeknek nyáron is fontos, hogy betartsák a diétát, ilyenkor sem szabad feladni a vércukorkontrollt. Ám nyaralás alatt könnyebben előfordulhat, hogy egy fagyi vagy egy pizza elcsábít minket. Ilyenkor sincs baj, ha tudjuk, hogy a kisebb bűnöket a Diabess-Györgytea keverékkel, ellensúlyozni lehet. Egy-egy csésze tea segít helyreállítani a kibillent vércukor-egyensúlyt. Cukorbetegeknek a nagy melegben még fontosabb, hogy elegendő folyadékot igyanak, és aki ezt helyesen, teával pótolja, annak jó tanács, hogy sokáig ne hagyja a kész teát a konyhapulton, mert a magas szobahőmérsékleten néhány óra alatt is megromolhat. Tartsuk hűtőszekrényben, ha nem isszuk meg azonnal, és minden nap készítsünk frisset.

Teteje