Hogyan legyünk élesebb elméjűek?

 

Hogyan legyünk élesebb elméjűek?

Ön is úgy érzi, hogy aktívan tölti a napjait, sokat dolgozik, és egyre fáradtabb, s ez a gondolataira is igaz? Van egy módszer, ami segíthet abban, hogy ne butuljunk tovább…

Tanulhatunk olyan emberektől, mint például Bill Gates, Oprah Winfrey vagy Mark Zuckerberg.
Nem kell mást tennünk, mint "tanulni" heti néhány órát.
Mindenki azzal védekezik, hogy nincs elég idő, de következetességgel, átgondolt időbeosztással sikerülhet úgy elosztani a héten ezt az időt, hogy ne legyen megerőltető.
Ne klasszikus tanulásra gondoljunk, inkább egyszerű olvasásra. Fontos, amikor olvasunk, ne tegyünk semmi mást. Ez a kis idő legyen most csak a miénk.
Az is számít, hogy amit olvasunk, legyen számunkra érdekes, olyan dolog, amire egyébként is kíváncsiak vagyunk. Lehet olyan is, amely a szakmai tudásunkat növeli és ezáltal segíti a munkánkat. Az új gondolatok további friss ötleteket szülhetnek, melyek pozitív változásokat idézhetnek elő életünkben.
Gondoljuk csak át: éberebb elme, új ötletek, tettrekészség, melyekkel hatással lehetünk környezetünkre.
A siker nem minden, de megfigyelhetünk sikeres embereket, akik sokat olvasnak, és ez tapasztalataik szerint segíti őket abban, hogy frissebbek maradjanak fejben (jobb memória, élesebb gondolatok, éberség).

Így nyitottan, érdeklődve, jobb kedvvel érhetjük el azt, amit a direkt tanulás is ad.
Tervezzük el, a nap folyamán mikor és mennyi időt olvasunk. Legyen nálunk a kiválasztott könyv és arra az időre kapcsoljunk ki minden mást. Csak erre az időre legyek én a fontos, ezt meghálálja a család és a környezetünk egyaránt. Hiszen látják, hogy megéri a ráfordított idő. Tulajdonképpen közvetve vagy közvetlenül, személyiségünk fejlesztése történik – csak jól válasszuk meg az irányt…

Az a jó ebben az egészben, hogy nem kell sehova rohanni, hisz ez nem egy iskola, nincsenek határidők. Hagyjunk magunknak időt az információ átgondolására, feldolgozására. Remek dolog, ha van kivel megosztani és megvitatni, nézőpontokat cserélni.

Ez egy kaland az elmének és a léleknek egyaránt, hiszen úgy érezzük, változatosság és frissesség költözött az életünkbe. Mintha új dolgokat próbálnánk ki. A tanulás nem a magolás, hanem az új ismeretek, nézőpontok szerzése. Nem kéri tőlünk ezt senki számon, nem fog osztályozni. Saját magunknak teszünk ígéretet, és ez értünk van, nem másoknak való megfelelésből.
Nem kell valamit megtanulni, hanem inkább figyelni, érdeklődni és következetesnek lenni magunkkal. A fegyelmezettség önmagában is éberséget ad.

Itt nem a siker a cél, hanem jobban lenni a fejünkben és lelkünkben egyaránt. Jó érzés úgy gondolni magamra, mint egy „sharp and bright” ember.
 

Cimkék: 
Teteje