Hol érdemes tartanunk a pénzünket?

 

Hol érdemes tartanunk a pénzünket?

Váratlanul rendítette meg a pénzpiacot a brit Brexit eredménye. Nemhogy az átlagemberek nem tudják, mire számíthatnak, de még maguk a szakemberek sem.  Ám nagy valószínűséggel hatással lesz a EU jövőjére a britek kiválása. Ez pedig komoly kérdéseket vet fel, mint például, hogy mibe fektessük a pénzünket?

A legjobb most, ha nem kockáztatunk, hanem biztos pontokat próbálunk meg keresni. Ezért érdemes lehet kötvényalapba vagy ingatlanba fektetni, hiszen az ingatlanpiac jelenleg igen jó helyet képvisel a gazdaságban.

Az ingatlanalapokban lévő pénz nagyobb része ingatlanokba kerül, kisebbik része pedig pénzeszközökbe. Ennek köszönhetően reagálni tud majd váratlan piaci eseményekre. Kockázatok persze itt is akadnak, a fejlesztési alapú ingatlannak magasabb a kockázata, ennek mértéke a részvényalapokhoz hasonlítható. Ha viszont bérbeadunk, akkor az állampapírokhoz kell hasonlítanunk a kockázat mértékét.

Ezen felül pedig a pénzintézetek tőkevédelmi szolgáltatást kínálnak, ami biztosítja, hogy a befektetett tőke értéke nem fog csökkenni. A legjobb, hogy rövidebb távra is befektethetünk, hosszabb távon azonban magasabb a várható hozamunk.

Míg egyesek az ingatlanokat választják, addig mások a kötvényalapokat, amelyeket főként vállalati kötvényekbe, illetve állampapírokba fektetnek. Ezeknek a kötvényeknek mindenképp jót tesz a kamatok csökkenése, az elemzők szerint pedig emelés nem várható, bár a Brexit után ez is kiszámíthatatlan lesz. Az ingatlanokhoz hasonlóan a kötvényalapokban is lehet kockázat. A rövid kötvények kevésbé kockázatosak a hosszú lejáratúakkal ellentétben.

A bizonytalan helyzetekben tehát érdemes lehet igénybe venni a kötvény- és ingatlanalapokat, amelyeknek – bár kisebb a hozama, mint a részvénynek – mégis biztonságosabb lehet.

Teteje