Honfoglaló Étterem Debrecenben

 

Honfoglaló Étterem Debrecenben

Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédanyja olasz, nagyapja török, sógora osztrák. Keress ehhez egy népet, amelynek jó az ínye, fejlett ízlése van, érzéke kedves a főzéshez. Válogasd ki a legtehetségesebb sütő – főző embereket, akiknek szakácsősei már a XV. században nemességet kaptak a királytól. Az asszonyok szedjenek össze mindenféle gabonát, fűszerszámot, zöldséget és gyümölcsöt, amelyek a Kárpét-medence síkságain, lankáin kiváló talaján termettek és amelyeket e kis Kánaán aranyló napsugarai érleltek édessé, zamatossá, illatossá. A férfiak halásszák a Duna, Tisza és Balaton zsenge húsú halait, áldozzanak hízott ökröt, bárányt, malacot és jófajta szárnyasokat a konyha oltárán.
 
Légy bőkezű mikor a hagymát adagolod, de hagymát csak Makóról végy.
 
Légy bátor, mint a huszár, amikor a paprikával bánsz.
 
Ezután jó éles késsel hasísd ki magad és vendégeid tudatából mindazt, ami a rohanó, modern élet gondjaival, ideges tempójával kapcsoaltban áll. E célból hangold fel a társaság kedélyállapotát előbb egy pohárka illatos kecskeméti barackkal, cseresznyével.
 
Később óvatosan tölts egy pohár szőlőízű Kéknyelűt a halhoz, egy révedző Egri bikavért a libamájhoz, egy-két kortyi szerelmes tanácsokat sugalló Szürkebarátot a szárnyasokhoz. Végül a gyümölcsöt locsold meg Tokaji aszúval, a királyok borával, a borok királyával.
 
Végy mindehhez egy felszolgálót, akinek apja őrgrófok lakájaként kezdte. És akinek vérében van mindaz, amit a hagyományos „ magyar vendégbarátság, vendégszeretet” címszó alatt tartanak nyílván.
 
„Gundel Károly: A vendéglátás művészete”
 
Ezen gondolatok ihlettek minket a HONFOGLALÓ ÉTTEREM megalkotására, melyben meg szeretnénk jeleníteni az ősi magyar gasztronómia különlegességeit, és folyamatos fejlődését korszakonként végigvezetve napjainkig.
 
Bízunk benne, hogy az általunk megálmodott közeg visszarepíti  az időben és átérezheti a letűnt idők hangulatát, ízvilágát.
 
Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánunk!

A cikk partnere: 

Teteje