Jönnek a robot befektetési tanácsadók?

Robot befektetési tanácsadók
 

Jönnek a robot befektetési tanácsadók?

Elkezdik átvenni a robotok a befektetési tanácsadók helyét a szélesebb tehetős ügyfélrétegnél – hívja fel a figyelmet a CFA Institute globális felmérése.  A jelenleg működő robottanácsadók ugyanakkor nem túl szofisztikált tanácsokat adnak, és általában csak egy diverzifikált portfóliót ajánlanak befektetésre. Ezért a szakemberek többnyire úgy vélik, az intézményi befektetők és a csúcsgazdagok körében a robotok nem tudják felváltani az emberi munkát.

A CFA (Chartered Financial Analyst) Institute felmérést végzett a profi befektetési szakemberek (CFA-k) körében arról, hogy mi a véleményük az egyre népszerűbb robottanácsadókról. Nem meglepő módon 54 százalékuk úgy véli, hogy elsősorban a vagyonkezelési szektort forgatják fel a robotok, 16 százalékuk szerint a banki, 12 százalékuk szerint az értékpapír, 9 százalékuk szerint a biztosítási szektort.

A jelenleg működő robottanácsadók nem túl szofisztikált tanácsokat adnak, és általában csak egy diverzifikált portfóliót ajánlanak befektetésre. Ezért a szakemberek többnyire úgy vélik, az intézményi befektetők és a csúcsgazdagok (ultra-high net worth) körében a robotok nem tudják felváltani az emberi munkát. Viszont a szélesebb körű tehetős rétegben (mass affluent) 34 százalékuk szerint teljesen elvehetik a robotok a tanácsadók munkáját. 

70 százalékuk szerint a prémium ügyfeleknek az automatikus tanácsadás pozitív változásokat hozhat, 41 százalékuk szerint még a privátbanki ügyfeleknél is. Ez azt jelenti, hogy a költségeik csökkenhetnek, és könnyebben hozzáférhetnek befektetési eszközökhöz.

A robottanácsadók legnagyobb kockázata a megkérdezettek közel fele szerint az, ha az automatikus tanácsadó algoritmusában hibák jelentkeznek, 30 százalék a hibás értékesítésektől (mis-selling) tart, 12 százaléknak az adatvédelemmel kapcsolatban akadnak aggályai. 

 

Forrás: portfolio.hu

 

Teteje