Tanuljunk cash-flowt kezelni

 

Tanuljunk cash-flowt kezelni

Egy vállalkozás életében akár kicsi, akár nagy, a pénzkezelés rendkívül fontos. Különösen egy kisvállalkozás számára, hiszen hamar lehet bukás a nem megfelelő cash flow menedzselésnek. Egy alapszintű odafigyelés mindenképpen szükséges.

Néhány olyan dolog, amit érdemes figyelembe venni és betartani.

Legyen pénzmagunk

Legyen mindig tartalék. Nem mindig van egyensúlyban a kiadás és a bevétel. Ezért, hogy ki tudjuk fizetni az érkező árut vagy a soron következő áfát, mindig kell legyen pénz a kasszában.
A másik oldal kezelése is ugyanolyan fontos. A késedelmes fizetőknek bizony nem szabad hagynunk, hogy rászokjanak a „laza” fizetésre. Tudnunk kell megkövetelni a pénzünk beérkezését.

Tervezzünk

Nem túl jó, ha csak a mának élünk. Ha azt gondoljuk, majd improvizálunk, túl sokat tévedhetünk. Tervek nélkül nagyon véletlenszerű dolgok és sok nem várt esemény következhet be. Talán túl lehet ezeket élni, néha szerencsénk is lehet, de nem valószínű, hogy sikeres lesz a vállalkozásunk.
Ha vannak tervek, átláthatóbbak a költségek, tervezhető a bevétel és könnyebben tudunk jó döntést hozni, ha változás történik.

Vállaljuk a felelősséget

Be kell vállalnunk, hogy mi vagyunk a felelősek pénzügyi és egyéb problémáinkért. Valamit nem jól csinálunk. A késve fizető ügyfelekkel meg kell tanulni bánni és meg kell nézni mi még az oka a komoly cash flow problémáknak. Lehet, hogy a termék nem megfelelő, vagy nem jó helyen próbáljuk meg eladni (például nehezebb Afrikában ernyőt eladni, mint Angliában).
Az is lehet, hogy a kollégák nem csinálják jól a dolgukat és kicsit inspirálni vagy tanítani kell őket. A túl sok felesleges kiadást is meg kell vizsgálni. Ezeken minél előbb változtatnunk kell.

Ha valaki kölcsönt kér, fel kell mérnünk, megéri-e a kockázatot, amit ezzel vállalunk. Tudnunk kell, mennyire bízunk az adott emberben, ő felmérte-e, hogy vissza tudja-e adni a kölcsönt. Fontos, hogy legyünk körültekintőek.

Figyeljünk az időre

Akár szolgáltatást nyújtunk, akár termékeket akarunk eladni, oda kell figyelnünk arra, hogy a szerződésben milyen fizetési határidőt adunk meg. Persze legjobb, ha azonnal fizetnek, de sok esetben hagynunk kell egy bizonyos távú határidőt. Azt sem követelhetjük, hogy mindenki azonnal fizessen készpénzben. Az egyik esetben a pénz a biztosabb, a másik esetben a vásárlás.

Azt adjuk, amit kapni szeretnénk

Van egy olyan mondás, hogy ahogy kint, úgy bent vagyis ha mi is időben fizetünk, jogosabban várhatjuk el, hogy az ügyfeleink, vásárlóink nekünk is gyorsabban fizesenek.

 

Teteje