A technológia fejlődése megkívánja a bizalmat

 

A technológia fejlődése megkívánja a bizalmat

Ha a jövőben vezető akar valaki lenni, oda kell figyelnie a világ változásaira, mert már nem azok a szabályok fognak uralkodni, mint régen. A Nasa kutatóközpontjában, a Singularity Universsity-nél dolgozik egy magyar hölgy, Veres Rita, aki tavaly megkapta az év legjobb női vezetője címet. Az ő kutatásaikról olvashatunk itt:

- Embereket vezetni sosem volt könnyű. A mostani exponenciálisan fejlődő világunkban még nagyobb kihívás lesz utat mutatni és biztonságot nyújtani az embereknek.
Nem gondolkodhatunk egyszerű módon, hanem szinte határok nélkülivé kell válnunk. Ahogyan változik körülöttünk a világ, úgy kell nekünk is változni.

- Amellett, hogy én mit akarok, figyelni kell a paci trendekre, a körülöttem dolgozók mit akarnak csinálni, és ebben harmóniát kialakítani.

- Kutatjuk azt is, hogy a technológiai változások, melyekben szintén exponencialitás figyelhető meg, hogyan befolyásolják az emberek magán- vagy munkahelyi életét (ilyenek a 3D nyomtatás, a robotika, az automata gépek vagy a mesterséges intelligencia megjelenése).

- Észrevehető, hogy bizonyos szakmák eltűnnek, újak jelennek meg, mindent a technológia irányít. Mégis vagy talán pont ezért az emberi értékek sokkal fontosabbak. Meg kell találni egy rendszerben való, ökológikus gondolkodást, összedolgozást, meg kell tanulni összeszervezni a különböző egységeket.

- Változás lesz abban is, hogy már nem az IQ lesz a legfontosabb, hanem az EQ vagyis az érzelmi intelligencia (ennyi gép mellett nem is csoda). Egy vezetőnek nem a hatalom lesz a legfontosabb az életében, hanem, hogy valójában vezetni tudja az embereket. Ezt a követői számáról tudja lemérni. Ahhoz, hogy hatással tudjon lenni és hallgassanak rá, az érzéseit is követnie kell, amihez meg kell tanulni bízni. Kontroll helyett bizalom.

- Ez a gyors technológiai változás, ami most zajlik, arra kényszerít, hogy hallgassunk az intuíciónkra, mivel nincs idő felkészülni, intellektuális következtetésekre jutni a jövőt vagy a szabályokat illetően. Már most látszik, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia teljesen átalakítja a munkahelyeket. Már megjelentek a robotok és valószínűleg rövid időn belül több milliárd lesz a létszámuk.

Még sok átgondolást igényel a téma, ami azért nem könnyű, mert az exponenciális fejlődés miatt lehetetlen megjósolni pontosan a jövőt.

Teteje