Ugrás a bizonytalanba

start up business
 

Ugrás a bizonytalanba

A startup, mint első munkahely, nagyon menő az önéletrajzban még akkor is, ha nem a saját cégünk, csak munkavállalóként csatlakoztunk. A kezdő munkavállalók álláskeresési kritériumait vizsgálva ráadásul ez a fajta szervezet lehet a legjobb döntés. De azért a menő induló vállalkozásoknál sem fenékig tejfel az élet.

– A mai pályakezdők érezhetően más ambíciókkal vágnak a munkába, mint ahogy a szüleik generációja tette. Olyan helyet keresnek, ahol partnernek tekintik őket, és teret adnak arra, hogy munkájukat, munkakörüket akár saját maguk is alakíthassák. Vágynak a kihívásokra, új dolgokat akarnak tanulni, fejlődni szeretnének, és ezért a visszajelzéseket is általában nyitottan fogadják. Keresik az önállóságot, részt akarnak venni a döntésekben – mondja Zsikla Gábor a Flow Csoport ügyvezető partnere.

Hozzáteszi, tapasztalataik szerint a munkahely kiválasztásánál kulcsfontosságú a baráti kör véleménye, a fiatalok ma olyan cégnél dolgoznak szívesen, amelyik tiszta, etikus és jó szívvel felvállalható mások előtt is. Fontos szempont, hogy a napi munka során lehessen használni a modern technológiát, a légkör pedig lehetőleg fiatalos legyen, akár annyira is, hogy mintegy levezetésként, munka után akár el is lehessen menni valahová inni vagy szórakozni a kollégákkal. 

Zéró bürokrácia,maximális hatékonyság

Ma a leginkább a startupoknál találjuk meg ezt a légkört, a hangulat laza, a munka cseppet sem bürokratikus szervezeti rendszerben folyik. Ők az igazán lapos szervezeti modellt részesítik előnyben.

– Itthon is ők honosították meg a holacracy-szerű működést, ami egy újfajta együttműködési rendszeren alapuló szervezeti működési módot takar. Ez a rendszer egy olyan egészséges szervezet fenntartását célozza, ahol mindenki tudása legjavát tudja kibontakoztatni, és ezzel hozzájárulni a közös sikerhez – mondja Zsikla Gábor.

Hogy mit is takar ez valójában? Nagyon hatékony meeting kultúrával működő cégeket, ahol nincsenek igazán körülhatárolt munkakörök, projektek vannak, amihez mindenki a lehető legjobb tudását teszi hozzá, így a szerepek folyamatosan változnak. Természetesen vannak szervezeti alegységek, de ezeket nem mélységében kell elképzelni, inkább oldalirányúan egymáshoz kapcsolódva. Tehát nem a klasszikus mátrix szervezeti rendszer a domináns, inkább a lapos, demokratikus irányítás a jellemző. Mindenki véleményezhet, ötletelhet, hozzátehet a közös célhoz. A szervezeti működés mozgatórugója a feszültségek azonnali kezelése. Olyan kommunikációs és döntéshozási gyakorlatok összessége, amelyek lényege, hogy együttes alkalmazásukkal a leghatékonyabb szervezeti működést hozzák létre.

Ugrás a bizonytalanba

A szakértők szerint ez mind nagyon vonzó perspektíva a fiatalok számára, ám érdemes az árnyoldalait megvizsgálni ezeknek a munkahelyeknek. Tapasztalható, hogy a fizetés nem mindig olyan kecsegtető, mint például egy multinál, inkább a későbbi felfutás esélyével tudnak kecsegtetni, hiszen az induláskor még nem áll a cégek mögött tömött zsebű befektető. A biztonsággal is lehetnek gondok, hiszen a legtöbb induló vállalkozás, bár biztosan az évszázad legremekebb ötletére épít, csődbe megy. Nem mindenkiből lesz Zuckerberg.

Bár a fiatalabb generációt valószínűleg nem zavarja, de egy startupnál általában nem esik ki a ceruza mindenki kezéből 17 órakor. Az a jellemzőbb, hogy a létszám minimális, így őrületes a hajtás, nem ritka az éjszakázás sem. Sőt, mivel a közös cél szent, a hétvégéink nem azok – mármint a szabadidő szempontjából. A magánélet és munka határvonala nagyon vékony, sőt, szinte nincs.

Csúszda, műfüves pihenősarok, izgalmas játékok – jól hangzik, hogy ilyen környezetben lehet dolgozni, és nagyon sokat is számít a motiváció fenntartása illetve a munka közben beiktatott pihenés szempontjából. De ne higgyük, hogy ezeknél a cégeknél egész nap a műfüvön heverészve koktéloznak. Jellemzőbb, hogy kőkemény hajtás van, hiszen ha remek az alapötlet, hihetetlen gyors a cégnövekedés, tartani kell a tempót.

Vagyis valójában szinte mindennel számolhatunk, ami egy induló vállalkozás esetén a vállunkat nyomná – kivéve persze az anyagi bukást.

Persze mindezek a bizonytalansági tényezők talán leginkább a pálya elején férnek bele valakinek az életébe. Ugyanakkor a startupnál töltött idő meghatározó lehet, hiszen a kreatív munka, a szerteágazó tevékenység óriási tapasztalati tőkét jelent. A nyitottság, a rugalmasság, a nagy teherbírás pedig a későbbiekben is jól jön. De ne kergessünk nagyon nagy álmokat, próbáljunk a realitás talaján maradni és nem rögtön úgy érezni, mintha már a zsebünkben lenne a milliókat érő részvény.

 

Forrás: Piac&Profit

Teteje