Változások az adózásban 2. rész

 

Változások az adózásban 2. rész

Amit megszavaztak a jövő évi adózással kapcsolatban:

A jövő évi szabályok, melyeket elfogadott az Országgyűlés több pontos hozott be változásokat. Pl. a jövedéki szabályokban, csökken az élelmiszerek, az internet szolgáltatás és a vendéglátás áfája, bővül az adómentes juttatások köre, kedvezőbb lesz a KATA és a Kiva.

Az élelmiszerek áfája

A baromfihús (frissen, hűtve vagy fagyasztva), és a tojás áfája, 27%-ról 5%-ra, a friss tejé pedig (az anyatej, az UHT és az ESL tej kivételével) 18%-ról 5%-ra csökken. Egyéb tejtermékekre a 18%-os áfakulcs vonatkozik. Az új áfakulcsok először 2017. január 1-től lesznek érvényesek. Az internet-hozzáférési szolgáltatás is csökkentett áfakulcsos lesz. Kétlépéses áfakulcs-csökkentést vezetnek be az étkezőhely vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra. 1. lépés: 2017. január 1-től 18% mértékben, 2. lépés: 2018. január 1-től, 5%-os mértékben fognak adózni.

Fordított adózás

Ide fog tartozni a krómhulladék és törmeléke, valamint a vanádium hulladék. Ezek értékesítésére fordított adózást kell alkalmazni, azaz az áfát a terméket beszerző adóalany fizeti (Áfa tv. 6/B. számú melléklete).

Adókedvezmények a vállalkozásoknak

Megszűntették a kkv-k beruházási adókedvezményének korlátját, a kedvezmény összegét nem maximalizálják. (Eddig hatmillió forint volt a felső határ.)
Munkaerő mobilitásának támogatásában: emelkedik a munkába járás költségtérítésének adómentes részösszege: az eddigi 9 helyett 15 forint/kilométer összeg lesz adómentesen téríthető.
Adókedvezménye lesz a munkásszállást építőknek és felújítóknak, illetve az üzemeltetési költségeket kétszeresen számolhatja el a szállást üzemeltető, hatvan km térségig a minimálbér 40 százalékáig adómentes lesz a lakhatási támogatás. Csökken a tételes áfa-adatszolgáltatás értékhatára.

Folytatjuk…

Teteje