Valceremónia...

 

Valceremónia...

Egy kis ízelítő a Valcer táncosai által rendezett csodálatos táncversenyről.
Így hát elmeséljük mindazt, amit kis csapatunkkal átéltünk.
Szívesen mentünk, mert mindannyian szeretjük a táncot, és táncosokat, ahogy életre kel körülöttük a tér, és az idő.
A táncosok varázsolnak finomságukkal melyet egyszer lassú, majd gyors tánccal keltenek életre a zene lüktetésével.

Amikor beléptünk, és meghallottuk a zenét, és megláttuk az első táncospárokat, a szívüket és lelkünket elöntötte egy nagyon kellemes érzés.
Csodás volt, ahogy együtt mozogtak a zenére, és ahogy egyek voltak a zene ritmusával. Minden táncospár elragadóan nézett ki.
Amikor sikerül teljesen ellazulnunk, és figyelni a meghatódottságtól a torkunk elszorult, és akkor tudtunk, hogy amit Ők átélhetnek a parketten, az valami nagyon csodás érzés lehet. Egy olyan finom, és érzéki kapcsolat volt érezhető köztük, amit mindannyian nagyon hiányolunk a hétköznapok forgatagából.
Az élmény közben megérkezett hozzánk az, hogy aki közel kerül a tánchoz, annak az életében egy igazán különleges, nem mindennapi dolog költözhet, ami egy ajándék az élettől. Ez pedig nem más, mint egy kapcsolat.

[[{"type":"media","view_mode":"media_preview","fid":"473","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"200","style":"width: 150px; height: 150px; margin: 10px; float: left;","typeof":"foaf:Image","width":"200"}}]]Kapcsolat a közönséggel, akik ilyenkor elfelejthetik a hétköznapok megpróbáltatásait, és a párok táncán keresztül eljuthatnak egy olyan világba ahol még van reményük emberek közti kapcsolatokra. A táncpartnerükkel, aki a tánc közben a legfontosabb számukra, hisz csak egymásnak vannak abban az időben, és magukkal, ami a legfontosabb egy legfinomabb érzés amit meg tudunk élni.
Ezek viszont nagyon féltett értékek, hisz már talán el is felejtjük, hogy léteznek ezek az érzések, és van még hely, ahol érezhetjük, és vannak akik ezt megmutatják nekünk.
Mi most úgy tapasztaltuk, hogy ők a Valcer táncosai voltak, egy szép szombat délután.
Valamint készítettünk pár interjút is, akiket sikerült meghallgatnunk.

Kozma József és Győri Zsüliett
Megkérdeztük Zsüliettet és Józsefet...

Egy éve táncolnak együtt párban. Zsüliett sminkje gyönyörű, meg tudja csinálni 20 perc alatt. Kék ruhájában bájosan elegáns. A csillogó flitterekre még várnia kell, azokat ki kell érdemelniük. Minden lány titkon erre vágyik. Láttuk, hogy nagyon izgulnak, így hát odamentünk hozzájuk megkérdezni, hogy élik meg a versenyt, milyen érzésekkel ülnek ott.
Azt kérdeztük, mégis mire gondolnak a verseny előtt, mi történik velük  miközben életük egyik fontos eseménye zajlik körülöttük?
''Feldobódunk. Esélylatolgatás is történik ilyenkor bennünk. Gondolunk az előzőre, standard-re, és hogy a döntőbe jutottunk. Érezzük a ritmust.
Felspannoljuk egymást, Enélkül nem is lehetne táncolni. Ez az ami az izgalmat viszi a táncunkba amikor a táncparkettre lépünk, és ez a láz ami egész végig velünk van.
Nagyon izgulunk''

Majd figyelemmel kísértük a táncosokat a tánc alatt is, aztán megkérdeztük tőlük, hogy érezték magukat, a nagy izgalom után...
''Fáradtak vagyunk. Izgultunk nagyon, és most már jó, hogy kész vagyunk, és annak nagyon örülünk,  hogy a döntőbe jutottunk.
Jöhet a megérdemelt pihenés. Miközben a táncparkettre léptünk, bizakodtunk hogy meg tudjuk csinálni, hogy menni fog, hogy hiba nélkül, egyszerre mozdulunk, harmóniában a zenével." A parkett mellől nézték, figyelték más táncosok mozdulatait, és próbálták elképzelni, hogy az a lépés hogy menne nekik, mert a különböző táncmozdulatok nem egyformán passzolnak minden táncos személyiségéhez. A koreográfiát a tanárunk állítja össze.

[[{"type":"media","view_mode":"media_preview","fid":"474","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"200","style":"width: 150px; height: 150px; margin: 10px; float: left;","typeof":"foaf:Image","width":"200"}}]]Varga Fruzsi és Kövér Csabi

Majd továbbmentünk, Fruzsit és Csabit kérdeztük. Ők a táncuk után vannak, ami számunkra gyönyörű látvány volt.
Mint megtudtuk, a táncosok nem tudják előre milyen zenét fognak kapni. Az ütem adott, a tempót ott kell megválasztaniuk amikor megszólal a zene, és már indul is a tánc.

Kérdeztük, hogy érezték magukat, hogy mi fut át bennük tánc közben?
Fruzsi : Izgulósabb vagyok mint Csabi, ő szokott megnyugtatni. A parkett varázsa megnyugtat. Semmi más nem számít tánc közben, csak mi vagyunk egymásnak, olyankor eltűnik minden ami körülöttünk van. Csak mi ketten, és a tánc.

A Közönséget szoktátok figyelni tánc közben?
Van, hogy a közönség drukkol nekünk, de igazából nem is hallom meg. Az számít, amit a zsűri gondol. Van, hogy látom őket bólogatni, akkor megnyugszom, hogy biztos jó, de nem kommunikálnak egyáltalán. Talán az is a dolguk, nem mutathatják mire gondolnak közben. Rezzenéstelen arccal figyelik minden mozdulatunkat.

Hogy döntitek el milyen lesz a tempó, mire indul el a tánc?
Csabi: Belehallgatok a zenébe, mert az adja meg a ritmust, és megmozdítom a kezem, innen tudjuk. Meg szemkontaktussal.

Szokott közös programotok lenni a csapattal?
Együtt dolgozás az van köztünk, csapatépítő programok. A többieket szoktuk figyelni  a verseny közben, akik a mi csapatunkból vannak, hogy nekik hogy megy.
Formációs versenyeken, drukkolunk egymásnak.
Csabi: Bowlingozni szoktunk menni, a fiúkkal.

Azt láttuk, hogy nagyon élvezitek közben a táncot.
Fruzsi: Az arcunkkal is táncolunk, ott fejezzük ki az érzelmeinket. A versenyen eszünkbe jutnak a próbákon történt vicces lépés hibák. Akkor mindig elmosolyodom.

Van kedvenc táncotok?
Fruzsi: Hát... Kedvenc táncom nincs, az igazi táncos az összeset imádja.

Közben Fruzsi sugárzik, és látszik, hogy a táncot nagyon szereti, az élete része.
Csabi: Talán a Rumba, Szamba, amit most nem táncoltunk, de igaza van Fruzsinak. Nincs igazán kedvenc tánc, az igazi táncos az összeset imádja.

Mit jelent Nektek a tánc? Mit ad nektek? Fruzsi elérzékenyül... Látszik, hogy a szíve legkedvesebb dolgáról beszél ilyenkor,  a kapcsolatról, ami végig ott van közöttük.
Fruzsi: Szeretem, Ellazulok tőle. Nekem ez a mindenem, ez a célom, tanítani akarok. Egy katarzis érzést ad most a végén, hogy jól sikerült-e...

Pár sor egy izguló Szülőtől:
Mindig örömmel táncol a gyerekem, szívesen indul el minden alkalommal ha a táncról van szó. A tánc egy olyan dolog volt, amit teljesen magától kezdett el, és döntötte el, hogy Ő ezt szeretné csinálni. Azóta is örömmel vesz részt a próbákon és fellépéseken bármikor. A feltételeket meg kell teremteni. Ruha, cipő, zselé,  a mindennapi gyakorlás.

Latin tánc
Együtt mozog az egész parkett. A Fiú és a Lány. Minden pár. Akár egy bálterem.
Csodás érzelmek. A hangulat. Elragadott a tánc öröme és az érzés ahogy végignéztem a párokon. Energiák áramlottak és mindent körüllengett a tánc. Csodás látvány és érzés volt, akár lassú, akár gyors tánc, egyszer áramlott, aztán pattogott. Gyönyörű színes, könnyed, úszó, vidám energiák. Gyönyörű kapcsolatok táncosok között. Olyan kapcsolatok amiket ez a bizalmi összhang hoz ki belőlük. Nők és Férfiak.

Köszönjük,
A debrecen-portal csapata

Teteje