Fellendül a játékpiac tavasszal

 

Fellendül a játékpiac tavasszal

A játékpiac tavaszi fellendülése a húsvéti szezonban tetőzik, előtte azonban a szabadtéri játékok kereslete nő meg a REGIO JÁTÉK adatai szerint. A legnépszerűbb termékek ilyenkor a labda, buborékfújó, játszótéri játékok, kerékpár, sportszer és hinta, az átlagos kosárérték pedig online 8100 forint, bolti vásárláskor 5500 forint. A vállalat friss kutatásában vizsgálta a szabad levegőn, illetve a sportolással és kütyühasználattal eltöltött időt is a 14 éven aluli gyermekek vonatkozásában.

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltenek friss levegőn a gyermekek, ezáltal megnő a szabadtéri játékok iránti kereslet is. A REGIO JÁTÉK adatai szerint március hónapban az online kosárérték átlagosan 8100 forint, míg a bolti vásárlás 5500 forint összegű. „A tavaszi értékesítési hullám jellemzően húsvétkor – idén áprilisban – tetőzik, ekkor az egész éves forgalmunk nagyjából 20 százaléka teljesül” – tette hozzá Gyaraki Dávid marketingvezető. Idén azonban még az ünnepi készülődés előtt a legtöbb magyar család fog vásárolni labdát, buborékfújót és játszótéri játékokat, de a cég friss felmérése alapján sok gyermek örülhet új kerékpárnak, sportszernek és hintának is. A megkérdezett szülők a biztonság, a minőség és a korábban szerzett tapasztalatok alapján választják ki a játékot.

7 éves kortól csökken a friss levegőn töltött idő

A kutatásban résztvevők elmondása szerint a 10 éven aluli gyermekek legkedvesebb szabadtéri elfoglaltsága egyértelműen a játszóterezés (63%), a 11-14 évesek pedig kirándulni (28%) és sportolni (26%) szeretnek legjobban a friss levegőn. „A felmérésünkből az is kiderült, hogy az általános iskola elkezdése után csökken a hétköznapokon kint töltött idő, ezt a napi 1-2 órát a szülők 57 százaléka nagyon kevésnek tartja. Hétvégén azonban a nagyobb gyermekek is behozzák a lemaradást, korosztálytól függetlenül ugyanis 3 óránál is több időt töltenek a négy falon kívül a fiatalok” – mondta a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. Az eredményeket árnyalja, hogy hiába csökken a kisdiákok szabadban eltöltött óráinak száma, megjelenik az életükben a sport: a 7-10 évesek 55 százalékának, a 11-14 évesek 45 százalékának van lehetősége szervezett keretek között vagy versenyszerűen mozogni. A legfelkapottabb edzések között található a tánc, az úszás, a foci, továbbá a küzdősport és a torna.

„Reggel még csukva a szeme, de már mondja, hogy tablet”

Míg a válaszadók szerint szabadtéri játékkal vagy mozgással naponta minimum 3 órát illene eltölteniük a 14 éven aluliaknak, addig a számítógép és okoskészülékek használatát 1 órában maximálnák. Utóbbinak hétköznapokon szinte kivétel nélkül megfelelnek a gyermekek, hétvégén azonban a 7-14 éves korosztály egyharmada már 2 órán keresztül bűvöli a képernyőt. „Pedig a kinti játékok fejlődésre gyakorolt hatása kétségtelen: a kismotor, majd később a roller és a kerékpár fejleszti az egyensúlyérzéket, tájékozódási képességet, de akár egy homokozókészlet is hozzájárul a kéz-szem koordináció és a finommotorikus készségek formálásához” – tette hozzá a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. 

Top 10 legkeresettebb játékkategória tavasszal (2019)

1. Szabadtéri játék            

2. Kreatív, fejlesztő           

3. Építőjáték

4. Sportszer, labda            

5. Társasjáték, kártya         

6. Autó, jármű                 

7. Játékfigura                 

8. Bébijáték

9. Plüss                       

10. Szerepjáték                 

 

Top 10 legkeresettebb játék tavasszal (2019)

1. Ugri nyuszi interaktív plüss

2. Zookiez unikornis plüssfigura

3. Kis Enduro motor

4. Lotti Karotti társasjáték

5. Dobble deluxe társasjáték

6. Süti maci

7. Baby Secrets baba színváltós pelussal

8. Tojásfutam társasjáték

9. LEGO City Kombájn szállító

10. Így neveld a sárkányod plüss

 

Teteje