Interjú - Barabás Zoltánnal

 

Interjú - Barabás Zoltánnal

I. BARABÁS ZOLTÁNT KÉRDEZTÜK A VENGÉGLÁTÁSRÓL

Ön mit gondol a gasztronómiáról? Ön mit képvisel ezen a területen?

A gasztronómia egy nagyon érdekes része az életünknek. Két részre osztanám a mostanság nem túl hálás tevékenységet. Egyrészt a vendég oldaláról, másrészt a szakmaiság oldaláról megközelítve. Azt gondolom, hogy a vendéglátás minden esetben az örömszerzés egyik forrása . Nagyon fontos dolog ahhoz, hogy az emberek a mindennapi életben jól érezzék magukat. A szakma oldaláról egy kihívás, mert nagyon sokféle igénynek eleget kell tenni.
Vallom azt, hogy a vendéglátásban csak olyan emberek vállaljanak szerepet, akik szeretik embertársaikat, a vendégeket és tudnak mosolyogni. Egy régi vendéglátós kollegánknak a
Gundel Karcsi bácsinak van egy mondása: "Amelyik pincér nem tud mosolyogni, az jobb lett volna, ha vendégnek marad". Ezzel mindent ki lehet fejezni.

A vendéglátás teljesen átalakult az utóbbi időben. Felgyorsult az élet, és nap, mint nap különféle kihívásoknak van kitéve. Sajnos felhígult a szakma, és a szakmaiság is lassan homályba vész.. A hagyományos gasztronómiának, amit mi képviselünk, ez nem tesz jót. Arra törekszünk, hogy a szokásokat megőrizve próbáljunk megfelelni a mindennapi elvárásoknak.
Gondolok arra, hogy nagyon előtérbe került a laza életformát sugalló kávézók, pub jellegű üzletek kialakítása. Ezek egyfajta életérzést sugároznak, és leginkább ezek azok, amelyek magukhoz tudják vonzani a vendégeket. A hagyományos típusú üzletek szenvednek. Ha tetszik, ha nem tudomásul kell vennünk, hogy nem alakult ki egyfajta pozitív étkezési és italfogyasztási kultúra sem a szocialista időben, és az azóta eltelt időben sem!!! Nagyon sok esetben azzal szembesülünk, hogy a vendégek, amikor leülnek egy hagyományos típusú étteremben, nem tudnak az evőeszközökkel mit kezdeni. Főleg akkor, amikor egy menüsort kell elfogyasztaniuk. Ez is nagyban befolyásolja azt, hogy ezeket az éttermeket kevésbé keresik a vendégek, mint a más életérzést sugárzó úgy mond lazább helyeket.

Ön szerint egy igazi vendéglátósnak mit kellene adnia ahhoz, hogy az emberek visszatérjenek?

Elsősorban PÉNZT!!!!
Komolyra fordítva szót: szakmai alázatot a vendégek irányába!!
Nap, mint, nap az éttermi körökben azzal fekszünk és azzal ébredünk, hogy mi az az új dolog amivel becsalhatjuk a vendéget. A válasz a vendég részéről egyre inkább az, hogy mennyi a kedvezmény, talán már a minőség is másodlagossá válik.

Magyarországhoz képest a jóléti államokban, mint Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Skandináv államokban, leginkább Nyugat-Európában kialakult egy életforma. Nem rohannak az emberek. Nincsenek kényszerpályán sem gazdasági, sem pszichés oldalról. Ha nyugat-európai országokban jár az ember, akkor azt látja, hogy a kávézók, kisebb üzletek, teraszok tele vannak emberekkel. Sorba kell állniuk, hogy a reggeli kávéjukat elfogyasszák.
Nálunk gyakorlatilag ez az étkezési kultúra arról szól, hogy reggel, amikor felébredünk, otthon magunknak elkészítjük mindezt. Az a fajta jólét és igényesség, ami ott kialakult,
Magyarországon hiányzik a mindennapokból. Bár azt gondolom sok esetben lenne rá igény, csak az a fránya pénz hiányzik!!!! Nálunk gyakorlatilag nincsenek olyan üzletek, amelyek a reggeli nyitástól zárásig tele asztalokkal, dolgoznának.
Még egy fontos dolog amivel a szakma küszködik, Nem szakemberek hanem befektetők, egyre másra nyitnak különféle szórakozó helyeket. Ez nem is lenne baj ha lenne megfelelő nagyságú fizetőképes kereslet. A baj abból fakad, hogy van egy torta, és függetlenül attól, hogy hány üzlet van, akkor is ugyanazt a tortát kell felszeletelni. Ha pedig több az üzlet, akkor ez azt jelenti, hogy a torta marad, csak több felé kell szelni. Gyakorlatilag kevesebb bevételből kell gazdálkodni, az eredmény pedig az lesz, hogy egyre másra nyitnak és zárnak be az üzletek. Ez a fajta fluktuáció nem biztos, hogy jót tesz a vendéglátásnak.

Nagyon sok befektető van és kevés a szakember ezen a területen. Felhígult a szakma.
A vendégek sok esetben nem azt a fajta igényességet látják és kapják, amire egyébként vágynának.

… Hamarosan folytatjuk …

Debrecen Portál

Teteje