A jövőben vajon milyenek lesznek az okosotthonok?

smart home, okosotthon, iot, dolgok internete, mesterséges intelligencia
 

A jövőben vajon milyenek lesznek az okosotthonok?

A 2017-es berlini szakkiállításon az otthoni elektronika piacán számos nagyobb trend is kirajzolódott: volt olyan cég, amely a komfortra figyelt, egyéb megoldások pedig inkább az összekapcsoltságra fektették a hangsúlyt.

A nagy technológiai kiállítások és vásárok rendszerint alkalmasak arra, hogy segítségükkel pontosabban át lehessen látni a piaci irányvonalakat. Az itt bemutatott fejlesztések többnyire jól példázzák, hogy mibe invesztálnak a gyártók. Nem történik ez máshogyan a tradicionálisan, szeptember elején megtartott IFA kiállítás esetén sem.
A The Korea Herald által említett iparági szakember úgy véli, egyértelműen látható, hogy míg tavaly a zöld technológiák és az energiahatékonyság kerültek terítékre, addig idén ez háttérbe szorult, és a helyét a Dolgok Internete (IoT) és a mesterséges intelligencia (AI) vezeti mostanság.

Tengerentúli komfort, keleti tudás?

Furcsa különbség jött létre az ázsiai és az európai gyártók között. A koreai Samsung és LG, valamint a japán Sony olyan stúdiókat alkotott, melyeket csupa internetre kapcsolt, mesterséges intelligenciával ellátott háztartási eszközzel turbóztak fel. Céljuk feltehetően az, hogy demonstrálják, a jövőben mennyi mindenre képes lehet a technológia, elsősorban az AI térhódításának hála.
Az öreg kontinens vállalatai ezzel szemben inkább a meglévő termékek tulajdonságait tették még komfortosabbá. Példaként felhozható a Siemens új eszköze, amely szenzorok segítségével tudja felismerni a különböző szennyeződéseket a ruházaton, plusz még megfelelő mosási programot is tud kínálni ennek orvoslására.
A The Korea Heraldnak nyilatkozó szakember elmondta, az európai gyártók egyelőre még nem törekednek olyan erőteljesen a mesterséges intelligenciára, mint ázsiai versenytársaik. Termékeik sokkal inkább önállóan okosak, és nem pedig a hálózati összekapcsoltság adja a hozzáadott értéküket.
Példaként emelte ki a Panasonic megoldását, mely különböző biztonsági intézkedésekkel segít kiküszöbölni vagy csökkenteni a különböző anyagi károkat. Így például a biztosítók tanácsai alapján figyelmeztethet az adott ingatlanban fennálló kockázatokra, vagy akár víz- és füstérzékelők segítségével idejében tájékoztat a csőtörésről vagy a tűzesetről.

Teteje