Magyarország lesz a fellegvára az 5G-s technológiának

5g technológia magyarország
 

Magyarország lesz a fellegvára az 5G-s technológiának

Magyarország uralkodó pozíciót tölthet be a régióban az 5G (ötödik generációs) telekommunikációs technológia és a hozzá kapcsolódó okos megoldások kikísérletezésében- így látja a Magyar Telekom vezérigazgatója. 

Christopher Mattheisen a szolgáltató szerdai közleménye alapján a cég budapesti 5G konferenciáján deklarálta: a Magyar Telekom partner abban, hogy hazánk az 5G-s fejlesztések egyik európai központjává váljon és indítványozó szerepet vállal a digitális átalakulást elősegítő folyamatokban.

Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese kiemelte: ugyan a 4G technológia hatékonyabb adatátvitelt és jó pár új lehetőséget megnyitott, fejlődése nem vált felfelé ívelővé. Az 5G új fokozatot jelent a legkorszerűbb technológiák kihasználásában, ilyen területek lehetnek: a logisztika, a mezőgazdaság, a gyógyítás vagy az államigazgatás – egészítette ki mondandóját.

Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense a rendezvényen elárulta, hogy első lépésként az autóipari megoldások adhatják majd az 5G jelentőségét.

Felhívásában a Magyar Telekom megjegyezte: a világhálón keresztül már most is emberek milliárdjai állnak egymással kapcsolatban, de a most következő korszakot a gépek, eszközök és érzékelők közötti kommunikáció, a "dolgok internete" (Internet of Things, IoT) fogja determinálni.

Elmondták még: a jóslatok alapján 2025-re elérheti az 50 milliárdos nagyságot az összekapcsolt eszközök száma, ehhez pedig nagy teljesítményű hálózatokra is igény mutatkozik. Az új alkalmazások lendületes átviteli sebességet, kisebb válaszidőt, kibővített biztonságot és kapacitást igényelnek, 5G hiányában ráadásul a valós idejű kommunikáció sem mehet végbe, mivel ezerszer nagyobb kapacitást, tízszer gyorsabb átviteli sebességet és tízszer alacsonyabb átviteli késleltetést, valamint stabil válaszidőt nyújt – informálódhatunk a közleményből.

A vállalat véleménye az, hogy 5G feltehetően kaput nyit a most még nem, vagy csak kezdetleges verzióban létező technológiák - többek között az intelligens közlekedési rendszerek, az okos otthonok és városok, az automatizált távműtétek vagy a távgyógyítást segítő alkalmazások előtt is.

Teteje