Ötven évnyi tapasztalat elég a sikerhez?

Befektetési hozamok
 

Ötven évnyi tapasztalat elég a sikerhez?

Az elmúlt 50 évben a befektetési hozamok a hosszú távú tendenciákban érdekes képet festenek. Segítenek nekünk abban, hogy mit várjunk a jövőtől? - kérdezik a Time.com cikkében.

Nem érték meg

Ha 1966. január elsején egy dollárt fektettél az S&P 500-ba, és visszaforgattad az összes osztalékot, akkor 2015. december 31-én 102,17 dollárt kaptál volna.
Ez 102-szerese a pénzednek. Ez felháborítóan jól hangzik vagy mégsem?
Tulajdonképpen ez nem egyezik meg a historikus átlaggal. Az elmúlt 50 évben a részvények hozamai nem ütöttek meg elég magas szintet összevetve akár a hosszabb távú történelmi átlaggal, vagy az azt megelőző 50 évvel.

Az infláció márpedig fontos

Ha az inflációt nem vesszük figyelembe, az időszakok elég hasonlónak tűnnek, de amint azt tudjuk, az infláció igenis számít. Csak a drámai hatás kedvéért, 1916 és 1965 közötti reálhozam több mint háromszorosa volt az elmúlt 50 év reálhozamának.
Nem is kellett volna befektetni?
Szóval miért volt az elmúlt 50 év viszonylag gyenge idő a befektetéseknek? És még ha az elmúlt 50 év nem is volt kiemelkedő, ez azt jelenti, hogy nem kellett volna befektetni 50 évvel ezelőtt?
Ezek fontos kérdések, főleg mert most a részvények ugyanolyan drágák, mint 1965 végén voltak, legalábbis az egyik legnépszerűbb értékelési mutató szerint.
A Schiller CAPE ciklikusan kiigazítja az ár/nyereség arányt, úgy, hogy fogja az S&P 500-as ondex árát, és elosztja az elmúlt 10 év átlagos jövedelmével a piacon. Mivel az elmúlt 10 évet veszi alapul, nem csak az előző 12 hónapot, így láthatjuk a ciklikus bevételeket. A bevételek nagyon változók a 12 hónapos periódusok alatt. 1965 végén, a Shiller CAPE 23,6-on állt, ma pedig 24,3-on. A történelmi átlag 16,7.

Tehát ha csak ezt az egy mérést vesszük alapul, akkor a részvények ugyanolyan drágák, mint 50 éve voltak. Ha a következő 50 évben a hozamok hasonlóan alkulnak mint most, és nagyjából azonos értékelési kiindulópontot vesznek majd alapul, akkor a befektetők elégedettek lehet, ha 5,5 százalékos hozamot várnak. Lehet, hogy ennél jobb, de az is lehet, hogy ennél rosszabb lesz. Ha jobb eredményt kapnak a befektetők, akkor az azért lesz, mert a nyereség jobb lesz, mint az elmúlt 50 évben volt (lehetséges, de nem valószínű a közeljövőben), vagy mehet még ennél is magasabbra a hozam, de ez még kevésbé valószínű, különösen mert a kamatlábak még alacsonyabb lesznek, mint az elmúlt 50 évben voltak.
Vajmi kevés fogalmunk van arról, hogy mit hoz a következő 50 év, de megéri emlékezni, hogy az elmúlt 50 év legjobb hozamainak nem volt a legígéretesebb startja.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.tozsdeforum.hu/tozsde/reszvenypiac/otven-evnyi-tapasztalat-el...

Teteje