82 milliárd pályázati pénz az innovatív cégeknek

 

82 milliárd pályázati pénz az innovatív cégeknek

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap elkészítette a 2018. évi programstratégiáját, amely alapján 81,85 milliárd forint keretösszeg lesz idén a meghirdetendő pályázati konstrukciókra. Az NFKI Hivatal elnöke, Pálinkás József elmondta, hogy az idénre tervezett felhívások egyaránt alkalmazhatók a kutatók és a vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységéhez.

A hivatal elnöke négy nagy területet emelt ki:

-          a hazai innováció támogatását célzó pályázati konstrukciók – 61,2 milliárd forint

-          a nemzetközi együttműködésben megvalósuló innovációt támogató program 5,10 milliárd forint

-          a kutatási témapályázatok 9,4 milliárd forint

-          az Élvonal - Kutatási Kiválósági Program pályázat 6,1 milliárd forint

A Hivatal elnöke elmondta, hogy az alap pályázati portfólió 2015-ben került kialakításra, amelyben minden szereplő megtalálhatja a számára megfelelő pályázati konstrukciót, amivel tevékenységét elősegítheti.

A hazai innováció támogatásának jelentős részét a vállalati kutatás-fejlesztési ösztönző felhívások teszik ki. Ezeknek összesen 30 milliárd forint lesz a keretösszege 2018-ban. A programban azok az innovációk részesülhetnek támogatásban a mikrovállalatoktól a nagyvállalatokig, amelyekhez önrész is tartozik. Az innovációra fordított valós összeg így akár a kétszerese is lehet.

A programok között megtalálható a versenyképességi és kiválósági együttműködési program is, amelynek keretösszege 26 milliárd forint. Ez a program várhatóan az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok együttműködését fogja ösztönözni. Pálinkás József a program fő célkitűzésének az egyetemi kutatómunka és a vállalati igények, kutatások egymáshoz közelítését tekinti.

A Hivatal elnöke említést tett a Nemzeti Kiválósági Programról, amely egy évre szóló 5 milliárdos program 5 területen.  Megtalálható benne a szegedi ELI szuper-lézerközponthoz kapcsolódó kutatások, a mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások, a társadalmi biztonságot elősegítő kutatások, a tiszta ivóvízért és a fehérjetudományok kutatási, fejlesztési területeire irányuló felhívások.

Pálinkás József arról is adott tájékoztatást, hogy az alapkutatási témájú pályázatokban minden bizonnyal még decemberben megjelennek ezek a pályázati felhívások, az innováció támogatására vonatkozó pályázati felhívások pedig január első napjaiban kerülnek közzétételre. A pályázatokról várhatóan 2018. első felében fognak dönteni, és az induló projektek részére 30,19 milliárd forintot fognak kifizetni. 

Teteje