Maradjunk a piacon 50 felett

munkavállalás 50 év felett
 

Maradjunk a piacon 50 felett

Nemcsak a magyar munkaerőpiacon, de az európai piacon is szükség van az 50-55 év feletti munkavállalókra. Egy sajtótájékoztató keretén belül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára azt nyilatkozta, hogy az a tendencia az „Egészséges munkahelyet minden életkorban” című két évig tartó kampány alapján született. A kampány koordinálásáért az Európai Munkavédelmi Ügynökég (EU-OSHA) felelt.

A kampánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az idősödő munkavállalók foglalkoztatási rátája Magyarországon jelenleg 49,8%, míg az uniós átlag 55,3%. Simon Attila úgy véli, hogy az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatásának bővülését elő lehet segíteni a kormány által létrejött munkahelyvédelmi akciókkal. A kormány mellett az EU-OSHA is segít jó gyakorlatok bemutatásával Európai Helyes Gyakorlat díj bevezetésével, illetve vállalatok által bevezetett innovatív munkavédelmi gyakorlatok elismerésével.

A helyettes államtitkár szerint az 55 év feletti dolgozók eredményeit és érdemeit prezentálni kellene a munkaadók előtt, hogy tudják, miért jó, ha őket foglalkoztatják. A munkavállalók nem egyszer gondolják úgy, hogy több kockázatot jelent egy idősebb munkavállaló, mint egy pályakezdő, hiszen könnyebben sérülnek, lassabban gyógyulnak, és könnyebben lehetnek betegek.

A demográfiai változásoknak eredményeképpen növekedtek az igények az idősebb munkavállalók iránt, főként azért, mert csökkent a születések száma. Simon Attila számításai szerint körülbelül 70 ezer olyan ember lehet, aki nyugdíj mellett is aktívan dolgozik. Magyarországon az ő foglalkoztatási rátájuk 2,4%-ra tehető, míg az uniós átlag 5,6%-ra. Úgy gondolja, hogy a magyar nemzetgazdaságnak nagyobb mértékben kellene foglalkoztatnia a nyugdíjasokat, éppen ezért egyfajta tartalékkal számol velük.

Az idősödő munkavállalók foglalkoztatásáról a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztálya gyűjtött adatokat. A felmérésből kiderült, hogy a munkavédelem szempontjából a legnagyobb kockázatot a feldolgozóipar, a raktározás, a szállítás, az egészségügy, illetve a szociális ellátás jelenti. Az EU-OSHA egy előrejelzést készített, ami szerint 2030-ra az 55-64 éves korosztályból fog kikerülni minden harmadik aktív európai munkavállaló. 

Teteje