Új Óvoda épült

 

Új Óvoda épült

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 95.639.808 forint összegű támogatást nyert el a „Debrecen, Tessedik Sámuel utcán új óvoda építése” címet viselő, 215.710.871 forint összköltségű projekt kapcsán. A projekt európai uniós önerő-támogatásban is részesült, melynek összege 26.271.848 forint, így az önkormányzatnak saját forrásból 93.799.215 forintot kellett biztosítania a beruházás megvalósításához. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogató szervezet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a közreműködő szervezet a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. volt.

A projekt keretében a Tessedik Sámuel utcán új, korszerű, energiatakarékos, teljes körűen akadálymentesített, csoportszobákat, 100 adagos melegítő-tálalókonyhát, tornaszobát, kiszolgáló helyiségeket magában foglaló, 814 négyzetméter össz-alapterületű, földszintes óvoda épült. Az intézmény 3 csoportban összesen 75 gyermeket tud fogadni.

Az építési tevékenység 2012. október 9-én kezdődött és 2013. július 14-én fejeződött be. A projekt során az épület belső terének kialakítása, valamint a helyiségek berendezése a legkorszerűbb mentálhigiéniás és ergonómiai szempontok figyelembe vételével történt. Az óvoda működtetéséhez szükséges berendezési tárgyak, gépek szerelése 2013 októberében fejeződik be. Az épületre – az önkormányzat saját forrásból megvalósított beruházásaként – napkollektor került. A napenergia hasznosítása az óvoda használati melegvíz-ellátását biztosítja. A gyermeküket az óvodába hozó szülők gépkocsijaikkal a telken belül kialakított parkolóban állhatnak meg.

A Tessedik Sámuel utcai óvoda tagintézményként a Bartók-Babits Utcai Óvodához tartozik, mely így három egységgel rendelkezik majd. Az új óvoda 2 csoporttal, 50 gyermekkel kezdi meg működését. 2014-ben felmenő rendszerben további 1 csoport indul 25 gyermekkel. A létesítményben 2013-ban 4 óvodapedagógus, 2 dajka, 1 pedagógiai asszisztens, 1 konyhai kisegítő, 1 udvaros, 1 takarító és 1 óvodai asszisztens dolgozik majd. 2014-ben további 2 óvodapedagógust és 1 dajkát alkalmaznak a felmenő rendszerben induló további 1 csoport ellátása érdekében.

Jelenleg a Tessedik Sámuel utcai óvoda épületének használatba vételi engedélyezési eljárása zajlik. Előre láthatólag 2013 novemberétől tudja fogadni a gyerekeket az új létesítmény.

A projekt megteremti az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit, s a méltányos nevelési környezet alapkövetelményeinek figyelembe vételével biztosítja a minőségi neveléshez való hozzáférést.

Az óvoda megfelelő pedagógia programmal rendelkezik mind a sajátos nevelési igényű, mind a hátrányos helyzetű gyerekek fogadására. Az intézmény speciális nevelési módszerének köszönhetően a gyermekek már óvodás korban képesek nyitottabbá, elfogadóbbá válni más környezetből jövő társaikkal szemben.

Forrás: debrecen.hu

Teteje