Új cégvezetőket keresnek…

 

Új cégvezetőket keresnek…

A magyar kis- és középvállalkozások vezetői lassan elérnek abba az időszakba, amikor dönteniük kell. Nyugdíjba mennek vagy átadják a céget a következő generációnak. Ez persze most a rendszerváltás idején alapított cégekre vonatkozik. Ez bizony egy dilemma. A csábító nyugdíj vagy az élete munkája, a cég, amit felépített.

Sok vállalkozó úgy dönt, hogy amikor eléri a nyugdíj korát, leadja a vezetői pozíciót és visszavonul. Vannak azonban akik – főleg a családi vállalkozások fejei – egyáltalán nem akarnak lemondani a cégük vezetéséről csak azért, mert mások szerint eljött az idő. Ez nemcsak érzelmileg nehéz, de nem is biztos, hogy már pihenni akar, és még tele van megvalósítandó tervekkel. Az is nehéz, hogy hogyan tanítsa be az utódját, ami sok energia és idő számára. Természetesen az is félelmetes érzés, hogy az évek kemény munkájával felépített vállalkozását át kell adnia valakinek, akibe bizalmat kell fektetnie. Vajon ugyanolyan felelősséggel, odaadással fogja-e vezetni a céget?

Többször előfordul, hogy maga a cégvezető úgy dönt, nem adja át, inkább eladja a vállalkozást. Aztán az is jellemző eset, hogy inkább a családon belül szeretné átadni a vezetést és keres egy új menedzsert, aki jelentkezhet az állásra.

Bárhogy is dönt, szinte minden esetben szükség lesz a cégnél egy új vezetőre, aki beletanul s továbbviszi a vállalkozást.

Tehát ügyvezetők, menedzserek kerestetnek. Ami mindenképpen előre tervezést, felkészülést, időt és energiát fog megkívánni. Átgondolni, mi a célja a vállalkozással hosszútávon, kit tanítana be szívesen, hogyan fogja átadni a tudást és a felelősséget. Valahogyan biztosítania kell a cég jövőjét.

Gyakran látjuk a filmekben is, hogy a cégvezető nem szívesen válik meg könnyen tulajdonától csak úgy. Minden erejével ragaszkodna ahhoz, hogy legalább a fia vagy lánya vigye tovább a céget és nagy fájdalom számra, ha ez nem valósul meg. Valódi konfliktusok és viszályok alakulnak ki emiatt a családban.

Mindenesetre a magukban vezetői ambíciót érzők most még belevághatnak egy új képzésbe, ami hozzásegítheti őket, hogy cégvezetővé váljanak.

Teteje