Megszűnik a fizikai pénz ?

mobilfizetés, fizetőeszközök
 

Megszűnik a fizikai pénz ?

A Nyugat Európai országok már eljátszottak a készpénz megszűntetésének lehetőségével

A multinacionális trendek azt mutatják, hogy a dinamikusan fejlett, a volt keleti blokkhoz nem tartozó és skandináv országok már előhozakodtak a fizikai pénz kivezetésének ötletével. Ennek egyik pozitív hozománya a feketegazdaság visszaszorítása és a banki ügyletek meggyorsítása. A kezdeti pozitív történések ebben az irányban a bankkártya-használat általánossá válása, illetve a PayPass (érintéses) fizetési mód elterjedése. 2017 júliusában a GKI Zrt. lakossági felmérést készített a bankkártyák elterjedtségéről, használatról, valamint az érintéses (PayPass), illetve a mobiltelefonnal való fizethetőség lehetőségéről.

2017 júliusában összesen 5,2 millió, a lakosság által használt bankkártya volt a háztartásokban a felmérés szerint (a nem használt bankkártyákkal együtt a totális bank kártyaszám mintegy 9,5 millióra becsült). Ezt tovább bontva a 18 év feletti lakosság 55 százalékának mindössze egy, 5 százalékának pedig kettő, s mindössze 0,1 százalékának van 3 vagy több vásárlásra, fizetésre használható plasztikkártyája. A kártyabirtokosok több mint 50% a nő (56 százalék). Továbbá minél magasabb az iskolai végzettség, annál gyakoribb a bankkártyák használata. A maximum 8 általánost elvégzettek 23 százaléka, a szakiskolai végzettséget megszerzők 58 százaléka, az érettségit birtoklók 67 százaléka, míg a diplomát abszolváltak 82 százaléka használ bankkártyát.

Az életkori megoszlást vizsgálva, a „fiatalabb” korosztály körében jellemzően elterjedt a kártyahasználat. A 30 év alattiak 59 százaléka, a 31–50 év közöttiek 75 százaléka, míg az 50 évtől idősebbek 48 százaléka veszi igénybe ezt a fizetési módot a készpénzes helyett. Ez nem újszerű, mivel a fiatalabbak már elektronikus környezetben nevelkedtek fel, fogékonyabbak a technológiai újítások iránt. Azonban a „korosabb” állampolgárok, inkább a készpénzes fizetés hívei, mondván: „amit birtokolok, az a sajátom”. Ez részben a bankokkal és pénzintézetekkel szembeni bizalomvesztésből, részben a szegényesen elérhető ATM-ek (bankautomaták) hiányából eredhet. A lakhely szerinti megoszlás szerint a legkevésbé (54 százalék) a községekben, míg régiókat alapul véve az Észak-Magyarországi megyékben élők, a maguk 46 százalékával, vannak lemaradva a bankkártyák használatát illetően.

A kártyatulajdonosok fele használja a PayPass (érintéses fizetési) lehetőséget, amit 13 százalékuk igénybe is vehetne, de nem teszi. Közel egyharmaduk kártyája nem PayPass képes, míg 3 százalékuknak fogalma sincs arról, mi is az a PayPass. Az érintéses fizetésre képes bankkártya-tulajdonosok 79 százaléka ki is használja ezt a funkciót. Ahogy az emberek idősödnek, úgy egyre kevésbé használják az érintéses fizetést, elsősorban azért, mert nincs rá lehetőségük. Azonban a 30 évtől fiatalabbak 59 százaléka él a lehetőséggel, addig ez az 50 év felettieknél mindössze 32 százalék. A funkció nyújtotta előnyökkel legkevésbé a maximum 8 osztályt végzettek élnek (67 százalék). Ahogy növekszik az iskolai végzettség, úgy nő az erre való nyitottság is. Az egyetemi diplomát birtoklók 89 százaléka alkalmazza a PayPass-os fizetési módot.

Teteje